Fínske úrady odobrali ruskej občianke štyri deti pred rozhodnutím súdu

10.12.2012 Celý región

Helsinki/Moskva 10. decembra (TASR) - Fínske úrady sa rozhodli odobrať ruskej občianke Anastasii Zavgorodnej všetky štyri deti, vrátane najmladšieho dojčaťa. Informoval o tom vo svojom mikroblogu v sieti Twitter ruský splnomocnenec pre práva detí Pavel Astachov.

Ako vysvetlila agentúra RIA Novosti, fínsky sociálny úrad odoslal na príslušný súd doklady, ktorými Zavgorodnú a otca jej detí, sudánskeho občana Achmeda Zakiho zbavujú rodičovských práv, a doklady o ich odovzdaní do náhradnej starostlivosti. Neskôr Zavgorodnej navrhli, aby sa detí vzdala sama, čo kategoricky odmietla.

Astachov vo svojom blogu napísal, že fínsky sociálny úrad prijal rozhodnutie ohľadom osudu štyroch detí, ktoré majú ruské i fínske občianstvo, ešte pred zasadnutím príslušného súdu 15. decembra. Tento postup označil Astachov za "bezprecedentný, pokiaľ ide o krutosť a cynizmus".

Podľa Astachova príčinou, ktorou fínske úrady zdôvodňujú odobratie detí, je nedôvera Zavgorodnej k nim, jej únava a neschopnosť jej i jej muža postarať sa o deti.

"Všetky ubezpečenia o starostlivosti o rusky hovoriace rodiny a ich deti vo Fínsku sa tak zmenili na prach," uviedol Astachov. Situácia ruských rodín sa na základe viacerých podobných prípadov stala témou rokovaní počas nedávnej návštevy ruského premiéra Dmitrija Medvedeva vo Fínsku.

Podnetom pre odobratie Zavgorodnej štyroch detí v septembri bolo vyhlásenie jej dcéry v škole, že jej otec dal jednu po zadku. Zavgorodnú potom aj s deťmi, medzi ktorými bol aj v tom čase ešte len novorodenec, umiestnili do sociálneho centra. Keď sa o kauzu začalo zaujímať ministerstvo zahraničných vecí a ruský ombudsman pre práva detí Pavel Astachov, prepustili ju aj s deťmi domov.

Keďže sa však obávala ďalších represií, uchýlila sa aj s deťmi k priateľom. Sociálni pracovníci ju tam však v polovici novembra vyhľadali a za asistencie polície vylomili dvere a zobrali deti.

Podľa vyhlásenie Zavgorodnej pre RIA Novosti jej nepredložili žiadne doklady, na ktorých základe konali. Deti umiestnili do sociálneho útulku. Fínske úrady svoj postup neskôr zdôvodnili tým, že rodina sa nezúčastňovala na nariadenej sociálnej terapii.
 

Vyberte región